Rebecca Birch: van kroegtijger tot schoonheidsspecialiste

Van kroegtijger tot schoonheidsspecialiste
Juniusfonds gaf me net dat extra zetje

Rebecca Birch is trotse eigenaresse van schoonheidssalon Bec’s Beautysalon in Heerhugowaard. Iets heel anders waar ze van droomde toen ze klein was. Dat was namelijk in de horeca werken. Daarom ging ze naar de Hotelschool in Leeuwarden. Hoe dat zit en wat de rol was van Juniusfonds, vragen we haar zelf.

Horecadroom opgeven
“Ik had nooit gedacht dat ik mijn horecadroom zou moeten opgeven. Maar helaas: ik werd ernstig ziek in de Kerstvakantie van het tweede jaar van mijn studie. Ik belandde in het ziekenhuis. Na veel en lang zoeken, bleek dat ik een zeldzame leverziekte heb. Hierdoor moet ik goed nadenken en plannen, waar ik mijn energie in wil steken.” Werken in de horeca was vanaf toen uitgesloten. “Ik weet dat ik dan toch doorga, als er klanten binnenkomen.”

Hotelschool afgerond
Toch maakte ze nog haar Hotelschool af, met uitloop vanwege de ziekte. In 2012 vond ze een baan, waarmee ze vanuit huis kon werken. Al gauw bleek dat ze daar doodongelukkig van werd. “Ik heb mensen om me heen nodig.”

Op zoek naar “wat nu?”
Hierna zocht Rebecca naar “wat nu?” “Ik trok hier een jaar voor uit. Ik ging alleen maar doen wat ik leuk vond.  Een van die dingen was het lakken van de nagels van mijn vriendinnen met gellac. Dit werd zo goed ontvangen, dat ik al gauw een kleine bijdrage vroeg. Zo kon ik mijn nagellak weer aanvullen. Later vroeg ik een iets hogere bijdrage. Ook dat vonden mijn vriendinnen geen probleem.”

UWV: help me weer te werken
Toen het jaar om was, ging Rebecca naar het UWV. Inmiddels had ze een Wajong uitkering. Toch wilde ze graag weer aan de slag. De vraag aan het UWV was “wat kan en mag ik doen?” “Inmiddels voelde ik me hopeloos, omdat elke poging om te gaan werken bij een werkgever mislukte. Dan kreeg ik meteen last en moest weer thuis blijven om bij te komen. Niet leuk voor een werkgever. Kortom, ik durfde niet meer zo goed. Van niks doen werd ik ook niet gelukkig. Vrienden hadden werk, en ik zat thuis.”

UWV verwijst naar Startwijzer
“Het UWV verwees me door naar Startwijzer. Dat is een bedrijf in Hoorn dat mensen begeleidt bij het starten van een eigen onderneming. Ik had vooral in mijn hoofd wat ik vooral niet meer kon. Bij Startwijzer draaide ze dat naar “Wat zou je nog wel kunnen?”” 

Nooit gedacht: voor mezelf beginnen
Startwijzer bracht mij op het idee om voor mezelf te beginnen. Maar met wat dan? Door intensieve gesprekken, kwamen we op wat ik gedurende mijn “sabbatical” leuk vond om te doen: de nagels van mijn vriendinnen. Bovendien was ik door mijn eigen acne-verleden ook bovengemiddeld geïnteresseerd in beauty. Daarnaast bleek uit alle beroepstesten dat een eigen onderneming ook goed bij mij zou passen.

Omscholing tot schoonheidsspecialiste
Het vak schoonheidsspecialiste sloot daar goed bij aan. Maar, daar had ik helemaal geen opleiding voor en geen ervaring mee. Dus gingen we op zoek naar een opleiding, die goed aangeschreven stond met veel praktijkvakken. Bij een vak als schoonheidsspecialiste vind ik dat erg belangrijk.

Geen geld voor opleiding
Wat ontbrak, waren de financiële middelen. Ik had zelf geen geld om de opleiding te betalen. Hannie van Lent van Startwijzer wees me daarom op Juniusfonds. Zij konden de kosten voor de opleiding voorschieten. Daarna kon ik het bedrag zonder rente terugbetalen.

Uitsluitsel van Juniusfonds
Hannie ging me voordragen; ze was er van overtuigd dat Juniusfonds ja zou zeggen tegen mijn verzoek. Ik heb er slapeloze nachten van gehad, maar besloot het te doen! Heel gauw kreeg ik groen licht en kon ik beginnen aan mijn opleiding.

Start opleiding bij La Lique Heerhugowaard
De keuze viel op een versnelde opleiding schoonheidsspecialiste bij La Lique in Heerhugowaard.  Deze opleiding stond goed aangeschreven en had veel praktijkvakken.

Hard werken
In anderhalf jaar haalde ik al mijn vakken en dankzij mijn hotelschool had ik voor sommige vakken vrijstelling. Ik moest wel goed plannen in verband met mijn ziekte. Zo plande ik niks de dagen nadat ik naar school was geweest.  Je moet het echt zelf doen. Juniusfonds kan voor een klein deel helpen, maar je moet zelf hard werken om de opleiding te halen.

“De opleiding gaf me ritme, planning en belangrijker: mijn zelfvertrouwen kwam terug”

Zelfvertrouwen kwam weer terug
Het weer leren was leuk. De vakken haalde ik met goede cijfers. Dit maakte me trots en zorgde ervoor dat ik weer ritme kreeg en nog belangrijker: mijn zelfvertrouwen kwam weer terug.

Afronden opleiding: gecertificeerd schoonheidsspecialiste
In augustus 2016 rondde ik mijn opleiding af. Omdat het best zwaar was geweest, heb ik eerst lang vakantie genomen. Daarnaast wilde ik ook nog nadenken wat ik precies wilde. Ook het UWV moest uitzoeken wat wel en niet kon. Zo veranderde er veel regelingen voor de Wajong. Het was het lang onduidelijk in welke regelingen ik allemaal viel als ik voor mezelf wilde beginnen. Gelukkig heb ik een meedenkend contactpersoon bij het UWV, zij zocht alles voor mij uit.

Eigen salon
Op 21 januari 2017 schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel. 1 februari dat jaar startte ik mijn schoonheidssalon aan huis in Heerhugowaard. Ideaal voor mij, want ik mijn eigen dagen indelen. Zo kan ik op mijn energie goed verdelen over de week. Nu, in 2023 ben ik alle werkdagen geopend.


Rebecca Birch van Becs Beautysalon post in haar salon terwijl ze iemands nagels lakt

Bec’s Beauty Salon

Website Rebecca’s salon: www.becsbeautysalon.nl 

Facebook: https://www.facebook.com/becsbeautysalon/ 

Ze volgde haar opleiding hier: http://www.la-lique.nl/