Migranten leren door

Vaak zitten migranten in een lastige situatie. Ze hebben met succes hun inburgering en Nederlands NT examen gehaald. Maar dat blijkt niet genoeg om aan de slag de gaan in hun originele beroep, of om een ander beroep te leren.

Met Migranten leren door wil Juniusfonds hen de kans bieden zichzelf te ontwikkelen en een waardevolle aanvulling te zijn in de Nederlandse maatschappij. Op dit moment werkt de vijfde groep Migrantenvrouwen aan hun Nederlands en hun loopbaan.

In september 2025 willen we starten met de zesde groep. Meld je aan via Startwijzer als je interesse hebt. Lees hieronder wat de vereisten zijn om je te kunnen opgeven. Daarna volgt nog een gesprek en een test, waarmee we bepalen of je mee mag doen met Migratenvrouwen leren door.

Kandidaten gezocht voor 6e Migrantenvrouwen leren door

We zoeken hiervoor ambitieuze migrantenvrouwen. Wij financieren een stevig traject om je te helpen je eigen vak weer op te pakken of te kiezen voor een ander passend beroep. Nieuwe Nederlanders zitten vaak in een lastig parket. De overheid erkent de diploma’s uit hun thuisland niet en ze spreken na inburgering onvoldoende Nederlands om in hun eigen vak aan het werk te gaan. 

In het traject “Migrantenvrouwen leren door” ga je in een schooljaar van taalniveau A2 naar B2+/C1. Tegelijk volg je een loopbaantraject. Passen je diploma’s uit je thuisland? Wat is er nodig om die om te zetten? Wil je misschien toch in een ander vak aan het werk? 

Vereisten kandidaten

  • Je bent vrouw en 18 jaar of ouder
  • Je hebt geen eigen middelen voor het traject
  • Je bent vluchteling of gezinsmigrant uit een niet-Europees land
  • Je hebt het diploma A2 Nederlands op zak 
  • Na het traject wil je voor minimaal 28 uur aan het werk

Wat houdt het project “Migrantenvrouwen leren door” in?

  • De opleiding duurt 31 weken. Het eerste deel duurt 14 weken, het tweede deel 17 weken.
  • Start: september 2025
  • EdiNova verzorgt de lessen Nederlands, op locatie in Hoorn en online (2x op locatie, 1x online)
  • Startwijzer verzorgt de intake, het loopbaantraject en de begeleiding bij het eventueel omzetten van diploma’s.
  • Na 14 weken doen de deelnemers een taaltest. Zit de deelnemer inderdaad op B2? 
  • Go/no go. Wil en kan de deelnemer door?
  • 14 weken Nederlandse les om het niveau naar B2+/C1 te tillen.
  • Juniusfonds financiert het gehele programma. Het traject is voor de kandidaat gratis.
  • Na dit traject kunnen de kandidaten bij Juniusfonds een renteloze lening aanvragen voor de gekozen vervolgopleiding op het MBO, HBO of de universiteit.

Kandidaten aanmelden

Ken je of ben je iemand die aanmerking komt voor dit traject? Neem dan, voor 1 juni 2025, contact op met Startwijzer: 06 25 50 84 74 of stuur een e-mail naar info@startwijzer.info

Mede-financiers gezocht

Help migranten(vrouwen) aan een betere integratie

Goed Nederlands is de basis. Daarna kunnen deze vrouwen echt verder. Hun eigen beroep weer oppakken of leren voor een ander vak. Wij bieden dit traject voor de deelnemers kostenloos aan.

Het traject is kostbaar door de kleine groepen en de persoonlijke begeleiding.

Wij zoeken hiervoor mede-financiers.

Iedereen is welkom om een bijdrage te doen: organisaties, stichtingen, fondsen of via persoonlijke eenmalige of maandelijkse donatie.

Verhalen

Ontdek hoe het traject Migrantenvrouwen Leren Door het verschil maakte in de levens van Sarah, Arzu, Ana & Abir. Ze vertellen over hun ervaringen met het traject en wat het voor hen betekent om nu beter Nederlands te spreken en goed te weten wat hun professionele dromen zijn.

Abir

In oktober 2023 startte Abir met het project ‘Migrantenvrouwen leren door’ van Juniusfonds. ‘Ik wilde nóg beter Nederlands leren want onze toekomst ligt hier.’ Lees verder hoe dit Abir geholpen heeft zich hier nog meer thuis te voelen.

Ana

Na jarenlang latten met haar Nederlandse vriend verhuisde de hoogopgeleide Mexicaanse Ana (42) in augustus 2022 met haar dochter Emy (13) naar Nederland. Met hulp…

Sarah

De Turkse Sarah (24) verhuisde twee jaar geleden naar haar moeder en zusje in Hoorn, nadat ze in Istanbul was afgestudeerd als anesthesist. Met hulp van project ‘Migrantenvrouwen leren door’ van het Juniusfonds probeert ze in Nederland een nieuwe toekomst op te bouwen. ‘Ik had niet verwacht dat het zo moeilijk zou zijn.’

Arzu

Voor Arzu, die al vier talen sprak, was het vanzelfsprekend dat ze Nederlands zou leren. ‘Ik wil mijn toekomst hier opbouwen en voelde dat ik een vreemdeling zou blijven als ik de taal niet sprak. Soms had ik gedachten of gevoelens die ik in het Nederlands niet kon verwoorden. Of als ik verdrietig was, kon ik de woorden niet vinden. Dat gaf veel stress.’

Ons nieuwe initiatief: Direct Perspectief in de Zorg

voor migranten met werkervaring in de zorg

We hebben jou nodig!

Je bent nu in Nederland en je bent statushouder. Je gaat aan de slag met het bouwen van een nieuwe toekomst. Werkte jij in de zorg in je thuisland? Dan is het traject Direct Perspectief in de Zorg een unieke kans voor jou. In Nederland hebben we een groot tekort aan zorgpersoneel, en jij kunt hierbij helpen!