Ambitieuze migranten gezocht voor ‘Migranten leren door’

Verbeter je Nederlands en je loopbaan!

Hoorn –Juniusfonds zoekt ambitieuze migranten voor “Migranten leren door”. Wij financieren een stevig traject om deze migranten te helpen hun eigen vak weer op te pakken of te kiezen voor een ander passend beroep op hun niveau. Hiervoor is Juniusfonds op zoek naar kandidaten voor dit derde traject. Ken of ben je zo’n ambitieuze migrant? Geef hem of haar dan op voor 30 juli!  Let op: na de aanmelding volgt een intake waarbij we kijken of de kandidaat past bij dit intensieve traject.

Nieuwe Nederlanders zitten vaak in een lastig parket. De overheid erkent de diploma’s uit hun thuisland niet en ze spreken na inburgering onvoldoende Nederlands om in hun eigen vak aan het werk te gaan. In het traject ‘Migranten leren door’ gaan deelnemers in ongeveer 1 jaar tijd van taalniveau A2 (groep 8 basisschool) naar C1/C2 (universitair niveau). Tegelijkertijd volgen ze een loopbaantraject waarbij ze o.a. hulp krijgen met een studie- of beroepskeuze en
het herwaarderen van diploma’s uit hun thuisland.

Ervaringen van deelnemers vorig traject

De deelnemers van het afgelopen traject zijn zeer positief over de begeleiding en trots op de stappen die ze hebben kunnen zetten. Deelneemster Sham Ghanoum uit Syrië zegt hierover: “Dit project was een gouden kans om mijn kennis van de Nederlandse taal te verbeteren. Ik durf nu Nederlands te spreken en te schrijven, soms denk ik al in het Nederlands! Ik heb meer vertrouwen gekregen in mijzelf en in de mogelijkheid om mijn dromen te bereiken.”

Ook Vinthuja Nampiyaruran uit Sri Lanka is positief: “Ik heb veel dingen geleerd tijdens dit project, en ik heb meer motivatie gekregen. Ik kan nu makkelijker met andere mensen contact leggen.” Ook de loopbaanbegeleiding zien de deelnemers als een belangrijk onderdeel.

“Ik heb een hele andere visie op mijn toekomst gekregen. Doordat ik nu inzie dat ik meer kansen heb, is mijn motivatie om mijzelf te ontwikkelen toegenomen. Zo heb ik mij al ingeschreven voor een cursus orthomoleculair adviseur, ik heb er ontzettend veel zin in deze opleiding te gaan volgen,” aldus deelneemster Rahmi Dahlan uit Indonesië.

Vereisten kandidaten

 • De kandidaat is 18 jaar of ouder
 • De kandidaat heeft geen eigen middelen voor het traject
 • De kandidaat is vluchteling of gezinsmigrant
 • De kandidaat heeft het diploma A2 Nederlands op zak
 • De kandidaat woont in West-Friesland
 • Tijd om het traject te volgen. De studiebelasting is 25 uur per week. Dat is opgedeeld in
  • 9 uur les
  • 3 uur leerteam, waarbij je in een groepje opdrachten doet
  • Minimaal 12 uur per week huiswerk
  • Loopbaangesprekken (1 uur per 2 a 3 weken)
  • Deelname aan workshops

Inhoud project

Het project ‘Migranten leren door’ wordt gefinancierd door het Juniusfonds en uitgevoerd door Startwijzer en EdINOVA. Startwijzer verzorgt de intake, het loopbaantraject en de begeleiding bij het eventueel omzetten van diploma’s. EdINOVA geeft de taallessen en -toetsen, op locatie in Hoorn en online.

Wat houdt het project “Migranten leren door” in?

 • EdiNova verzorgt de lessen Nederlands, op locatie in Hoorn en online
 • Startwijzer verzorgt de intake, het loopbaantraject en de begeleiding bij het eventueel omzetten van diploma’s.
 • Dit traject loopt van 10 oktober 2022 t/m 15 december 2023.
 • Je hebt 3x per week les: 1x op locatie en 2x online (maandag 13:00-16:00 online, woensdag 13:00-16:00 op locatie en donderdag 13:00-16:00 online)
 • Aan het einde van het eerste deel doen de deelnemers een taaltest. Is het niveau B2?
 • Go/no go. Wil en kan de deelnemer door?
 • Ongeveer in een halfjaar werken we nog verder aan je Nederlands. Het doel: niveau C1/C2.
 • Juniusfonds financiert het gehele programma. Dus voor de kandidaat geheel kosteloos!

Na dit traject kunnen de kandidaten bij Juniusfonds een renteloze lening aanvragen voor de gekozen vervolgopleiding op het MBO, HBO of de universiteit.

Kandidaten aanmelden

Ken je of ben je zo’n migrant? Neem dan contact op met Startwijzer, mail naar info@startwijzer.info Let op: de inschrijving voor dit traject sluit 30 juli 2022.

Financiering gezocht!

Juniusfonds is voor dit traject op zoek naar mede-financiers. Wij vragen namelijk GEEN bijdrage van de kandidaten aan dit uitzonderlijke traject. Wilt u zelf financieren, of weet u initiatieven, bedrijven of instellingen die kunnen helpen, neem dan contact op met Lydia Tacx, voorzitter Juniusfonds: voorzitter@juniusfonds.nl

Over de organisatoren

Juniusfonds ziet onderwijs als de sleutel voor ontwikkeling van onze samenleving. Wij bieden inwoners van West-Friesland een kans op meer toekomstperspectief met een goede baan. Hoe? Door renteloze leningen te verstrekken. Speciaal voor inwoners van West-Friesland, die zelf geen financiële ruimte hebben voor het betalen van een opleiding. Juniusfonds is initiatiefnemer en financier van het project “Migranten leren door”.

Startwijzer begeleidt iedereen – die kan en wil werken – naar een nieuwe of verbeterde werksituatie. Dit doen we al 20 jaar als re-integratie bureau. Wij zijn gespecialiseerd in ondernemerschapscoaching, loopbaanbegeleiding en reintegratie 2e spoor. Ruim 3.000 mensen hielpen wij vanuit de WIA, Ziektewet of vanuit een baan naar een eigen bedrijf of nieuwe baan. De missie van onze 24 gespecialiseerde loopbaan- en re-integratiecoaches is om onze klanten te laten ervaren wat hun mogelijkheden en krachten zijn.
Meer info: www.startwijzer.info

(Ed)INOVA ondersteunt nieuwe Nederlanders bij duurzame integratie en maatschappelijke participatie. Al meer dan 25 jaar bieden wij coaching, training en voorlichting aan vluchtelingen en migranten die als vrijwilliger aan de slag willen, een beroepsopleiding volgen of een baan zoeken. Daarnaast biedt onze taalschool EdINOVA cursussen Nederlandse taal, rekenen en digitale vaardigheden op diverse niveaus. Van beginnerscursussen voor (anders-)analfabeten tot trajecten voor hoog opgeleiden en taaltrajecten op de werkvloer. (Ed)Inova is gevestigd in Alkmaar, Beverwijk en Hoorn.
Meer info: www.inova-alkmaar.nl

error: Content is protected !!